Kipfilet met knapperige paksoi

Paksoi is een heerlijke groente om te roerbakken en te verwerken met kip. Je kunt paksoi ook in de bami verwerken, maar let er altijd op dat je de groenten pas op het laatst toevoegt, zodat ze knapperig blijven. In dit snelle recept wordt kipfilet gemarineerd met ketjap en kruiden, waarbij het 5-kruidenpoeder niet mag ontbreken!








Zorg dat je altijd verse kruiden in de diepvries hebt. De meeste kruiden kun je makkelijk invriezen, zodat je altijd verse kruiden bij de hand hebt. Laos, gember, sereh, pepers, salamblad en djeruk perut zijn goed in te vriezen, zorg ervoor dat je gember en laos wel in kant en klare schijfjes snijdt, zodat je het naar hoeveelheid kunt gebruiken. Vries ze apart in afsluitbare zakjes in, zodat de geur niet in de andere produkten in de vriezer trekt. 

Ingredienten:

- kipfilet naar hoeveelheid personen
- paksoi
- 1 rode ui
- 3 teentjes knoflook
- klein stukje surinaamse peper (eventueel zonder pitjes)
- stukje trassi
- schijfje laos
- schijfje gember
- mespunt of halve theel. 5-kruidenpoeder
- theel. suiker
- theel. ketumbar (gemalen koriander)
- zoete ketjap A
- zoute ketjap
- kippenbouillonblokje en zout
- paar eetl. olie























Bereiding:

- Snij de kipfilet in stukjes en doe ze in een bakje met een beetje zout erover.
- Snij de knoflook, de helft van de ui en de peper fijn en voeg dit bij de kipfilet.
- Een scheutje zoete ketjap en een scheutje zoute ketjap erbij en een schijfje laos en een schijfje gember.
- Voeg dan een flinke mespunt 5-kruidenpoeder, de ketumbar en de zwarte peper toe. Laat de kip even intrekken.

- Verhit een paar eetlepels olie in een wokpan. Laat de olie echt goed heet worden.
- Strooi de suiker in de olie en als ze gaat karamelliseren doe je er de ui bij en goed bakken tot ze lekker gaat geuren en een beetje bruin wordt.
- Dan de gemarineerde kipfilet met de kruiden meebakken.
- Doe er een klein stukje trassi bij en het bouillonblokje.
- Laat alles even bakken en doe er dan een scheutje water bij met eventueel nog wat zoete ketjap naar smaak.
- Als de kip gaar is en de saus wat is ingekookt, dan gaat op het laatst de grof gesneden paksoi erdoor.
Doe daarvoor eerst de witte stukken bij de kip, roer het even goed om en pas op het laatst de groene bladeren. Eventueel nog wat zout toevoegen, heel even roerbakken en het gerecht is klaar om op te dienen (haal nog wel even de laos en gember er uit). 

Tip: Je kunt natuurlijk ook kipdelen gebruiken, dat is vaak nog lekkerder.  Laat deze wel wat langer marineren.
Meer kipgerechten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten